Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat participanţilor la seminarul naţional al Birourilor de catehizare a tineretului

În zilele de 27-28 august 2008, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Seminarul teologic liceal ortodox Nifon Mitropolitul din Bucureşti, se desfăşoară seminarul naţional al Birourilor de catehizare a tineretului cu tema „Programul catehetic Hristos împărtăşit copiilor”.
Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat participanţilor următorul mesaj:

Preacucernici Părinţi Consilieri,
Preacucernici Părinţi Inspectori,
Distinşi participanţi,

Activitatea catehetică, organizată prin noile Birouri eparhiale de catehizare a tineretului, are o triplă semnificaţie şi importanţă. În primul rând, această activitate reprezintă o necesitate educativ-misionară, lucrarea Bisericii de transmitere a credinţei noii generaţii fiind o nevoie constantă şi o datorie permanentă: 'Lăsaţi copii să vină la Mine şi nu-i opriţi !' ( Matei 19,14 şi Marcu 10,14). Credinţa curată, ancorată în valorile perene, este antidotul necesar unei societăţi afectate de o criză moral – spirituală profundă, de relativism şi materialism.
În al doilea rând, această lucrare reprezintă o necesitate pastorală, deoarece ora de Religie din şcolile de stat riscă să fie redusă la asimilarea unor cunoştinţe intelectuale didactice. Cateheza parohială are în vedere legătura copiilor cu o comunitate vie, mărturisitoare şi rugătoare, pentru ca predarea Religiei să nu rămână un act de cultură despărţit de cult.
Experienţa liturgică şi catehetică a credinţei este foarte importantă, mai ales astăzi, când o mulţime de copii sunt lăsaţi siguri acasă, întrucât părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate. Dacă nici Biserica nu vine în ajutorul lor, integrându-i în această familie spirituală care este parohia, atunci creşterea copiilor va fi marcată de lipsa de afecţiune părintească şi de atmosfera de familie.
În al treilea rând, activitatea de catehizare este o investiţie spirituală pe termen lung. Diferenţa între credinţa creştină vie şi umanismul secularizat se reflectă în faptul că Biserica trebuie să formeze caractere umane pentru toată viaţa şi chiar mai mult : nu doar cetăţeni ai patriei pământeşti, ci şi cetăţeni ai Raiului sau ai Împărăţiei cerurilor. Am putea spune, deci, o investiţie spirituală pentru eternitate.
Nădăjduim că birourile de catehizare a tineretului, înfiinţate cu aprobarea Sfântului Sinod ( Temei nr. 1924 / 2008) vor trata cu responsabilitate şi dăruire această întreită datorie - misionară, pastorală şi spirituală - oferind copiilor şi tinerilor români, din ţară şi din străinătate, valorile religioase, morale şi culturale perene ale poporului nostru.
Bunul Dumnezeu să binecuvânteze pe toţi cei ce ostenesc în această nobilă activitate de catehizare şi de formare spirituală, astfel încât să aducă multă lumină în suflete şi să contribuie la întărirea rugăciunii şi a comuniunii frăţeşti în parohie, în familie şi în societate, pentru sfinţirea vieţii pe calea mântuirii.

S S † DANIEL
PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMANE

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE