Cu prilejul aniversării a optzeci de ani de la prima emisie a Radio România (1928-2008), Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat Doamnei Maria Ţoghină, Preşedinte Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, următorul mesaj de felicitare:

Doamnă Preşedinte Director General,

La aniversarea a optzeci de ani de la prima emisie a Radio România din ziua de 1 noiembrie 1928, felicităm pe toţi cei ce astăzi, cu pasiune, devotament, deontologie profesională şi respect pentru publicul ascultător, lucrează în Societatea Română de Radiodifuziune.

La acest popas aniversar, înălţăm rugăciuni şi pentru cei ce nu mai sunt acum printre noi, slujitori, în cele opt decenii, ai instituţiei radioului public, printre care se numără o serie de personalităţi rămase pentru totdeauna în memoria publicului ascultător prin vocile lor inconfundabile.

Demn de subliniat este faptul că, aşa cum prima emisie la Radio România, în urmă cu optzeci de ani, a debutat cu rostirea rugăciunii Tatăl Nostru, începând cu anul 1990, s-a reluat această tradiţie, când a fost înfiinţată redacţia Viaţa Religioasă, cu scopul reflectării vieţii şi activităţii cultelor religioase în România. Cele două decizii ale conducerii de atunci ale Societăţii Române de Radiodifuziune se înscriu în reluarea misiunii radioului public de promovare a valorilor religios-morale şi de apărare a demnităţii umane în societate, misiune întreruptă forţat de fostul regim comunist din ţara noastră.

Transmisiunile în direct ale Sfintei Liturghii în fiecare duminică şi la sărbătorile religioase de peste an, emisiunile religioase despre viaţa şi lucrarea pastoral-misionară, opera socială şi culturală a Bisericii, relaţiile dintre cultele religioase, istoria, arta, arhitectura creştină, medalioanele unor personalităţi bisericeşti, prezentarea unor aşezăminte monahale foarte cunoscute sau mai puţin cunoscute au devenit o prioritate editorială a postului public de radio.

În acest sens, cu bucurie remarcăm colaborarea profesională şi schimbul de experienţă dintre Societatea Română de Radiodifuziune, mai ales prin redacţia Viaţa Religioasă şi postul de Radio Trinitas al Patriarhiei Române, în special după transferarea acestuia la Bucureşti, în luna octombrie 2007, „fiind împreună-lucrători cu Hristos întru-adevăr” (II Cor. 6, 1) în slujirea poporului român.

Cu preţuire şi părintească dragoste, binecuvântăm pe ostenitorii şi ascultătorii Radio România, rugând pe Hristos-Domnul să le dăruiască pace şi bucurie, sănătate şi mult ajutor în toată fapta cea bună.

LA MULŢI ANI!

S.S. † DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE