Patriarhul Miron Cristea
Patriarhul Nicodim Munteanu
Patriarhul Justinian Marina
Patriarhul Iustin Moisescu

Patriarhul Teoctist Arăpaşu

Al VI-lea Patriarh

 
Patriarhii României
 
Sfinţi Români
 
Sfinţi Români
Sfânta Scriptură sau BIBLIA
Învăţătură de credinţă creştină ortodoxă
 
 
Untitled Document

 

Sfinti Romani

Sfinţi Români

 

Duminica Sfinţilor Români

(Prima duminică după duminica Tuturor Sfinţilor)

Biserica Ortodoxa Româna a rânduit, prin hotarârea Sfântului Sinod din anul 1992, ca în a doua Duminica dupa Pogorârea Duhului Sfânt sa fie cinstita Duminica Sfintilor Români.

 

Cei peste 100 de sfinti straromâni si români trecuti în calendarul Bisericii Ortodoxe Române sunt pomeniti dupa cum urmeaza:

Ianuarie:

(10) Sfântul Cuvios Antipa de la Calopodesti;

Sfântul Antipa de la Calapodesti este singurul român athonit praznuit de Biserica Ortodoxa Româna, Biserica Ortodoxa Rusa si Sfântul Munte Athos. S-a nascut în anul 1816, în satul Calapodesti, azi în judetul Bacau. Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodesti a fost trecut în rândul sfintilor de catre Biserica Ortodoxa Româna în anul 1992 si este sarbatorit la 10 ianuarie în fiecare an.

(13) Sfintii Mucenici Emil si Stratonic;

Sfintii Martiri Ermil si Stratonic au trait în secolul al IV-lea, în Tinutul Iliricului, la Dunarea de Jos, pe vremea împaratului roman Liciniu. Pentru ca nu au renuntat la religia crestina, acestia au fost executati din ordinul împaratului, iar corpurile lor au fost aruncate în Dunare.

(25) Sfântul Ierarh Bretanion, Episcopul Tomisului.

Sfântul Bretanion (sau Vetranion) a fost episcop de Tomis (Constanta de astazi), în Dobrogea, si s-a facut cunoscut mai ales datorita luptei sale împotriva ereziei ariene. Sfântul Bretanion s-a mutat catre Domnul în jurul anului 380, fiind urmat în scaun de Fericitul Gherontie, care avea sa fie unul dintre Sfintii Parinti de la al doilea Sinod a toata lumea din Constantinopol, din anul 381.

 Februarie:

(29) Sfintii Cuviosi Ioan Casian si Gherman din Dobrogea.

Sfintii Ioan Casian si Gherman s-au nascut din parinti straromâni în partile Casimcei din nordul Dobrogei (pe atunci se numea Scitia Mica) în preajma anului 360.

Martie:

(7) Sfântul Sfintit Mucenic Efrem, Episcopul Tomisului

În marea persecutie a lui Diocletian din anii 304-305, fericitul episcop Efrem a fost prins, întemnitat si chinuit cumplit la Herson (Crimeea), pentru a se lepada de adevaratul Dumnezeu si a se închina idolilor. Însa, marturisind ca este gata sa-si dea viata pentru Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, i s-a taiat capul în anul 304 si i se face pomenirea la 7 martie.

(26) Sfintii Mucenici Montanus preotul si sotia sa Maxima;

Sfintii Mucenici Montanus preotul si sotia sa, Maxima, daco-romani, care au patimit în anul 304, din porunca guvernatorului Probus în timpul împaratului Diocletian. Pentru ca nu a vrut sa se lepede de Hristos, guvernatorul a încercat sa-l înduplece pe Montanus prin sotia sa, Maxima. Dar aceasta, la fel de puternica în credinta, s-a alaturat sotului ei, primind amândoi mucenicia dupa ce au fost aruncati în apa Savei.

Sfintii 26 de Mucenici din Gotia.

Aprilie:

(6) Sfântul Sfintit Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium;

Sfântul Irineu era episcop în scaunul de la Sirmium si a fost judecat si condamnat la moarte de Probus, guvernatorul provinciei. Pentru credinta sa în Hristos, episcopul Irineu a fost adus în fata guvernatorului Probus, care i-a spus ceea ce se spunea fiecarui crestin în acea perioada: fie îsi pastreaza viata, ca pagân, fie va muri, ca alti crestini. La porunca de a jertfi zeilor, Probus s-a lovit de refuzul staruitor al tânarului episcop. Pentru aceasta, a fost supus la chinuri, dar pe toate le rabda cu puterea rugaciunii.

(11) Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului;

Sfântul Calinic s-a nascut la Bucuresti, în ziua de 7 octombrie 1787, din parinti români, tematori de Dumnezeu, si a primit la Sfântul Botez numele de Constantin. Când avea vârsta de 20 de ani (1807), tânarul Constantin, din îndemn launtric, si-a îndreptat pasii catre manastirea Cernica.

Sfântul Calinic a pastorit în scaunul de la Râmnic vreme de peste 16 ani (1850-1866), dupa care, simtindu-se slabit de batrânete si fiind bolnav, a venit iarasi la manastirea Cernica, unde a mai trait aproape un an, mutându-se la Domnul, în ziua de 11 aprilie 1868, în Sâmbata cea Mare. A fost îngropat, dupa dorinta sa, în tinda bisericii Sfântul Gheorghe, pe care a ctitorit-o. Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica este primul sfânt canonizat de Biserica Ortodoxa Româna (1955)

(12) Sfântul Mucenic Sava de la Buzau;

Sfântul Sava s-a nascut în jurul anului 334, într-un sat din tinuturile buzoiene, nu departe de râul Museos, numit astazi Buzau. El a avut marea fericire sa se nasca dintr-o familie de parinti crestini care, deodata cu hrana trupeasca, i-au dat-o si pe cea sufleteasca, îndestulându-l cu cuvântul lui Dumnezeu, care a rodit însutit în inima lui, aprinsa din copilarie de dorul lui Hristos.

(14) Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului;

Sfântul Pahomie s-a nascut în anul 1674, în satul Gledin din tinutul Bistritei-Nasaud. Fiind crescut de parinti în frica lui Dumnezeu, a ajuns sa fie cu adevarat iubitor de Hristos si, din pricina prigonirii credintei ortodoxe în Ardeal, a parasit casa parinteasca si a ajuns în Moldova, la Manastirea Neamt, unde a primit îngerescul chip al monahismului, fiind împodobit mai apoi si cu harul preotiei.  Sfântul Ierarh Pahomie a fost trecut în rândul Sfintilor prin hotarârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 14-15 noiembrie 2006. Prin vrerea lui Dumnezeu, la 9 septembrie 2013, au fost aflate moastele Sfântului, în pronaos, raspândind din belsug buna mireasma.

(20) Sfântul Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului;

Sfântul Teotim s-a nascut pe la jumatatea veacului al IV-lea în Dobrogea si a vietuit de tânar în nevointa, rugaciune si cercetarea Sfintelor Scripturi, dobândind si o aleasa cultura clasica greceasca în scolile vremii. A urmat de tânar calea vietii monahale, probabil într-una dintre sihastriile Casimcei dobrogene. Pentru sfintenia si întelepciunea sa a fost ales episcop al Tomisului, dupa trecerea la cele vesnice a Fericitului episcop Gherontie, care luase parte la Sinodul al II-lea Ecumenic (Constantinopol, 381). Biserica Ortodoxa Româna l-a înscris în calendarul bisericesc în anul 1992.

(24) Sfintii Ierarhi Ilie Iorest, Sava Brancovici si Simion Stefan, Mitropolitii Transilvaniei;

Sfântul Ierarh Iorest s-a nascut în Transilvania, din parinti ortodocsi, primind la botez numele de Ilie. A învatat carte la Manastirea Putna, unde a deprins si mestesugul scrierii frumoase si al zugravirii icoanelor si unde si-a agonisit un bun început de viata calugareasca ortodoxa.

Sfântul Simion Stefan, din botez Simion, dupa calugarie Stefan, ieromonah în manastirea de la Alba Iulia, a ajuns pe scaunul vladicesc în anul 1643, dupa Sfântul Ilie Iorest, în vremuri grele pentru Biserica dreptslavitoare si pentru credinciosii transilvaneni, aflati sub cârmuitori straini de neam si de credinta.

Sfântul Ierarh Sava Brancovici s-a nascut din parinti dreptcredinciosi, în Ineul Transilvaniei, la începutul veacului al XVII-lea. A fost botezat cu numele Simeon.

Sfântul Ierarh Iosif Marturisitorul din Maramures

Sfântul Iosif al Maramuresului s-a nascut într-un sat din partile Nasaudului, dintr-o familie de oameni luminati si curati la suflet, puternic înradacinati în credinta ortodoxa. Învatatura si-a dobândit-o de la preotii satelor, dar si de la calugarii din manastirile si schiturile maramuresene, de care a fost povatuit înca din copilarie. Dupa slujirea în treapta preotiei, a fost ales episcop, în 1690, în vremuri de grele încercari pentru românii din tinutul Maramuresului.

Sfintii Mucenici Pasicrat si Valentin;

(25) Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Marului;

Sfântul Cuvios Vasile s-a nascut din parinti dreptcredinciosi, în anul 1692, în partile Rusiei. Iubind din tinerete pe Hristos, a parasit lumea si s-a nevoit destula vreme în pustnicie, în sihastriile din Rusia, apoi în Muntii Mosenschi din preajma Kievului, vietuind cu râvna dumnezeiasca si cercetându-i adesea, pentru folos sufletesc, pe monahii rugatori si pe alti pustnici încercati în lucrarea launtrica. 

(26)Sfintii Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu si Tasie;

Ei au suferit moarte martirica în vremea împaratului Diocletian, în cetatea Axiopolis de lânga Cernavoda, respectiv Durostorum. Din cei care au patimit aici, Chiril, Chindeu si Tasie, ale caror nume sunt pomenite într-o inscriptie descoperita în anul 1947, sunt cei mai cunoscuti.

(28) Sfintii Mucenici Maxim, Dada si Cvintilian din Ozovia

Din sinaxarul zilei de 28 aprilie, ziua patimirii lor, aflam ca au fost pârâti de cineva ca sunt crestini. Din ordinul guvernatorilor provinciei Moesia Inferior – Tavrinius si Gavinius – au fost arestati, legati în lanturi si dusi în cetatea Durostorum. Cei doi dregatori le-au propus sa se lepede de credinta în Iisus Hristos si sa aduca jertfe „mamei zeilor”, fagaduindu-le chiar ca îi vor face preoti la un templu pagân închinat acesteia. În fata acestui refuz, dregatorii au poruncit sa fie aruncati în închisoare. Apoi au fost supusi chinurilor si li s-a taiat capul.

Mai:

(2) Sfântul Ierarh Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului;


În anul 1634, când patriarhul Chirii Lucaris este trimis în exil, la Constantinopol este asezat, pentru putina vreme, mitropoli­tul Atanasie al Tesalonicului. In cele din urma, otomanii l-au silit sa paraseasca tronul patri­arhal. Nevoit sa strânga miloste­nie pentru a plati datoriile mi­tropoliei, a plecat spre Moldova, unde a gasit sprijin la curtea evlaviosului domnitor Vasile Lupu (1634-1653), care l-a trimis la Manastirea Sfântul Ierarh Nicolae din Galati. Întorcându-se însa la Constantinopol, este reales patriarh în vara anului 1652. N-a pastorit însa decât putina vreme, dupa care a fost nevoit sa renunte, din pricina potrivniciei turcilor otomani, si s-a întors la Galati.

(3) Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici;

Sfântul Irodion s-a nascut în anul 1821 la Bucuresti, primind la botez numele de Ioan. A primit de mic o educatie aleasa de la parintii sai, alaturi de bunele deprinderi crestine.  Cuviosul Irodion si-a dat sufletul în mâinile lui Hristos în ziua de 3 mai din anul 1900. La 10 aprilie 2009 au fost descoperite moastele Cuviosului, care se afla spre închinare în manastirea Lainici pâna astazi.
Trecerea sa în rândul Sfintilor a fost facuta de catre Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2011.

(12) Sf. Mc. Ioan Valahul


Acest Sfânt Mucenic s-a nascut în Tara Româneasca, din parinti de bun neam si binecredinciosi, pe la anul 1644, adica în vremea stapânirii binecredinciosului domn Matei Basarab (1632-1654).

În anul 1950 Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotarât ca acest nou mucenic al lui Hristos sa fie cinstit în întreaga Biserica Ortodoxa Româna. Generalizarea solemna a cultului sau, alaturi de al unor sfinti cu moaste aflate în tara noastra, a avut loc în octombrie 1955.

(15) Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei;

Sfântul Iacob s-a nascut la 20 ianuarie 1719 într-o familie dreptcredincioasa din Bucovina. Crescând în duhul adevaratei evlavii, la numai 12 ani a intrat în viata monahala. Formarea sa duhovniceasca este legata de obstea Manastirii Putna si a Sihastriei Putnei, dar si de Mitropolitul Antonie al Moldovei (1730-1740), al carui ucenic a fost (acelasi mitropolit care, în Kiev, l-a convins pe viitorul sfânt Paisie de la Neamt sa vina în Moldova pentru a se forma duhovniceste).

Cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la întemeierea Manastirii Putna, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotarât, în sedinta sa din 6-7 iunie 2016, trecerea mitropolitului Iacob Putneanul în rândul Sfintilor, cu zi de praznuire la 15 mai, ziua trecerii sale la cele vesnice.

(16) Sfintii Cuviosi Sila, Paisie si Natan de la Manastirea Sihastria Putnei;

Sfintii Cuviosi Sila, Paisie si Natan s-au nevoit în veacul al XVIII-lea în Sihastria Putnei, loc de aspra nevointa si de liniste în care se retrageau cei mai alesi monahi putneni.

În data de 24 aprilie 1990, când s-a început refacerea Schitului, în pronaosul vechii biserici s-au descoperit mormintele celor trei Cuviosi: Sila, Paisie si Natan, în care se aflau osemintele lor, galbene ca ceara si raspândind buna-mireasma. În anii ce au urmat numeroase vindecari minunate s-au savârsit la racla cu moastele Cuviosilor. De aceea, cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la întemeierea Manastirii Putna si a 20 de ani de la resfintirea vechii biserici de la Sihastria Putnei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotarât, în sedinta sa din 6-7 iunie 2016, trecerea în rândul Sfintilor a Cuviosilor Sila, Paisie si Natan de la Sihastria Putnei, cu zi de praznuire la 16 mai.

(27) Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul;

A trait în secolele III-IV, fiind contemporan cu Sfintii Mucenici Pasicrat si Valentin. A primit mucenicia în vremea Marii persecutii din vremea împaratilor Diocletian si Maximian, în anul 304, când a fost adus la judecata înaintea prefectului locului, pe nume Maxim.

Iunie:

(2) Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava;

Sfântul Mare Mucenic Ioan s-a nascut în slavita si marea cetate Trapezunt, de lânga Marea Neagra. Tânarul Ioan, nascut la sfârsitul secolului al XIII-lea, aprins fiind de râvna cea buna, se arata doritor de învatatura cea hranitoare pe care o primeste din familie si de la preotii bisericilor din Trapezuntul natal. La vremea patimirii sale se ocupa cu negustoria împreuna cu tatal sau. În drum spre Cetatea Alba, stapânul corabiei s-a pornit cu pagâneasca ura împotriva lui Ioan. Sosind la Cetatea Alba, cadiul l-a pârât pe Ioan mai-marelui cetatii, un tatar de credinta persana, cum ca ar vrea sa se lepede de Hristos si sa se închine soarelui si idolilor pagânesti. Au urmat chinuri grele, batai neînchipuite, pe care iubitorul de Dumnezeu le-a rabdat cu vitejie si statornicie în credinta. Dupa acestea, legat fiind de coada unui calti târât prin cetate, si-a varsat sângele pe ulitele cetatii, primind batjocura si scuipari. Astfel, la numai treizeci de ani, tânarului Ioan, dupa ce i se taie capul pe care Însusi Hristos a asezat marita cununa a muceniciei, se petrece din viata aceasta.

(4) Sfintii Mucenici Zotic, Atal, Camasis si Filip de la Niculitel;

Ei sunt cuprinsi în numarul celor 36 de Mucenici care au patimit pentru Hristos pe pamântul românesc, în stravechea cetate Noviodunum (Isaccea), din Dobrogea, pe la sfârsitul secolului al III-lea si începutul celui de al IV-lea.

(15) Sfântul Mucenic Isihie;

(22) Sfântul Ierarh Grigorie Dascalu, Mitropolitul Tarii românesti;

Sfântul s-a nascut în Bucuresti, în anul 1765, din parinti cucernici si iubitori de Dumnezeu, primind la botez numele de Gheorghe.

Pentru viata sa curata, pentru pastorirea sa cu vrednicie si pentru nevointele sale pilduitoare, mitropolitul Grigorie Dascalul a fost trecut în rândul Sfintilor din calendar, în anul 2005.

(24) Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana;

Sf. Ier. Niceta de Remesiana s-a nascut în jurul anului 338, în cetatea Remesiana, din provincia Dacia Mediterranea, la sud de Dunare (astazi localitatea Bela Palanka din Serbia), într-o familie de daco-romani crestini.

Sfântul Ierarh Niceta a adormit în Domnul putin dupa anul 414, încheind o pastorire îndelungata si bogata în roade duhovnicesti si fiind cinstit pentru sfintenia sa de cei care l-au cunoscut, ca si de urmasii lor. Chipul blând, întelept si smerit al ierarhului din Remesiana a ramas întiparit în inimile stramosilor nostri daco-romani si s-a transmis peste veacuri, fiind frumos zugravit si în unele colinde. El este cinstit în mod deosebit de comunitatile românesti din Serbia, ca un sfânt ocrotitor, întrucât el a vietuit în vremea de formare a poporului român, întarind în dreapta credinta pe stramosii nostri.

(30) Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmet


În veacul al XIV-lea, s-a nevoit la Manastirea Râmet, din Transilvania, un monah cu viata îmbunatatita, pe nume Ghelasie. Credinciosii din partea locului l-au cinstit pe acesta ca Sfânt, din neam în neam, pâna în zilele noastre, iar vietuitorii sfintei manastiri îi cinstesc cu mare evlavie sfintele moaste, stiind ca acestea daruiesc minunate vindecari de boli si suferinte

Sfântul Ierarh Ghelasie a fost canonizat de catre Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992, având zi de pomenire 30 iunie, iar moastele sale se afla acum în biserica noua a Manastirii Râmet, unde sunt cinstite cu evlavie de monahiile din obste si de credinciosi.

Iulie:

(1) Sfântul Ierarh Leontie de la Radauti;

Sfântul Ierarh Leontie de la Radauti s-a nascut în secolul al XIV-lea în orasul Radauti din parinti dreptmaritori crestini.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotarât în anul 1992 canonizarea sfântului, fiind rânduita ca data de praznuire a acestuia ziua de 1 iulie. Moastele Sfântului Ierarh Leontie, împreuna cu cele ale Sfântului Teodosie de la Brazi, au fost puse într-o racla si reasezate în biserica Manastirii Bogdana din Radauti.

(2) Sfântul Voievod Stefan cel Mare;

Stefan cel Mare a fost nu numai un aparator al credintei crestine în luptele sale cu turcii si tatari, ci el a fost si un marturisitor al ei prin numarul mare de biserici ridicate cu purtarea sa de grija, prin înzestrarea lor cu cele necesare slujbelor si obstii calugarilor, care împleteau rugaciunile de zi si de noapte cu lucrul mâinilor si cultura mintii. Stefan cel Mare a zidit biserici si manastiri nu numai în Moldova, ci si în Muntenia si Transilvania, marturisind prin aceasta constiinta unitatii de credinta si neam.

De aceea trecerea lui în rândul sfintilor prin hotarârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 20 iunie, anul mântuirii 1992, este împlinirea unei fapte bineplacute lui Dumnezeu si potrivita cu evlavia poporului dreptcredincios. El este o icoana de lumina pentru tot poporul dreptcredincios, un ocrotitor al ctitorilor de locasuri sfinte si al celor care lupta pentru biruinta Crucii si a iubirii lui Hristos pentru oameni.

(8) Sf Epictet preotul si Astion monahul


Sfintii Epictet si Astion, poate cei mai vechi martiri de pe teritoriul României, au patimit în cetatea Halmyris, aproape de bratul Sfântul Gheorghe al Dunarii.

Potrivit actului lor martiric, pastrat astazi doar într-o copie din sec XV, aflata în arhiva bisericii Mântuitorului din Utrecht, ei au patimit în anul 290, ca urmare a persecutiei dezlantuite de împaratul Diocletian (284-305). Tot în legatura cu martiriul lor, se face pomenirea primului episcop al Tomisului, Evangelicus, care a venit la Halmyris în vremea aceea.

(18) Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum;

Sfântul mucenic a trait în secolul al IV-lea în orasul Durostor, Silistra de astazi, si a fost militar în armata romana, în timpul împaratului Iulian Apostatul (361-363). Masurile luate de catre împaratul Iulian au dus la nemultumiri din partea crestinilor si la noi persecutii pornite împotriva lor. În aceste persecutii a suferit moarte martirica si Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor.

(21) Sfintii Cuviosi Rafael si Partenie de la Agapia;

Cuviosul Rafael s-a nevoit în stravechiul asezamânt calugaresc Agapia din Deal, în veacul al XVI-lea. Acesta a fost cinstit mai ales în Moldova, ca unul dintre marii Sfinti români, ale carui sfinte moaste le-a cautat, spre a le saruta, însusi Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei.

Sfântul Partenie, parintele cel sfânt si minunat, vrednic urmas al sihastrilor din Muntii Agapiei, a vietuit în aceste locuri în veacul al XVII-lea. Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, care a cunoscut multi calugari cu înalta viata duhovniceasca din Moldova, îl numara pe Cuviosul Partenie printre Sfintii români carora le-a vazut viata si traiul.

(26)Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.

Acest Cuvios placut lui Dumnezeu s-a nascut din parinti evlaviosi, traitori în tinutul Muscelului. Din frageda tinerete, ascultând chemarea lui Hristos, s-a despartit de toate placerile si ispitele lumii desarte si s-a retras în Manastirea Cetatuia Negru-Voda, de pe valea Dâmbovitei, unde s-a calugarit si a deprins, de la parinti îmbunatatiti, rânduiala vietii monahale.

Cercetând credinta ortodoxa, viata de aspra nevointa si minunile Schimonahului Ioanichie, precum si cinstirea de care se bucura în rândul credinciosilor, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotarât înscrierea lui în rândul Sfintilor români, cu zi de pomenire la 26 iulie.

August:

(5) Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamt;

Sfântul Ioan Iacob de la Neamt s-a nascut la 23 iulie 1913, în satul Crainiceni, comuna Horodistea, din fostul judet Dorohoi, într-o familie de tarani credinciosi, Maxim si Ecaterina, fiind singurul copil la parinti. La Botez a primit numele de Ilie, si din pruncie s-a dovedit un copil ales si binecuvântat de Dumnezeu. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, luând în considerare sfintenia vietii Cuviosului Ioan Iacob, si vazând cinstitele sale moaste, l-a trecut în rândul Sfintilor, la data de 20 iunie 1992, sub numele de Sfântul Ioan Iacob de la Neamt, fixându-i-se zi de praznuire 5 august, data mutarii lui la cele vesnice.

(7) Sfânta Cuvioasa Teodora de la Sihla;

Aceasta floare duhovniceasca si mireasa a lui Hristos, pe care a odraslit-o pamântul binecuvântat al Moldovei, s-a nascut pe la jumatatea secolului al XVII-lea, în satul Vânatori – Neamt, din parinti binecredinciosi si iubitori de Dumnezeu.

Credinciosii din Moldova au început sa o socoteasca si sa o cinsteasca drept sfânta îndata dupa adormirea ei în Domnul, mergând în pelerinaj la chilia ei din pe?tera de lânga Schitul Sihla. La 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a canonizat-o, trecând-o oficial în rândul Sfintilor, cu zi de praznuire la 7 august.

(11) Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului;

Sfântul Nifon, Patriarhul Constantinopolului -Sfântul Nifon s-a nascut în Peloponez în prima jumatate a veacului al XV-lea, din parinti straluciti cu neamul, dar si cu dreapta credinta si cu faptele bune, Manuel si Maria, primind la botez numele de Nicolae.

Sfântul Voievod Neagoe Basarab a rânduit ca sfintele moaste ale Ierarhului sa fie puse într-o racla de argint, poleita cu aur si pietre scumpe, si sa fie duse înapoi la Sfântul Munte. Însa, parintii din acea manastire, vazând adânca evlavie a Voievodului, i-au daruit capul Sfântului Nifon si o mâna. Deci, zidind Sfântul Voievod Neagoe Basarab biserica noua la Curtea de Arges, în anul 1517 a venit la sfintire patriarhul Teolipt al Constantinopolului, savârsind si trecerea în rândul Sfintilor a marelui ierarh Nifon. Moastele lui au fost asezate acolo, iar din anul 1949 se afla în Catedrala Mitropolitana din Craiova.

(16) Sfintii Martiri Brâncoveni: Constantin Voda cu cei patru fii ai sai; Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache;

Acest binecredincios si iubitor de Hristos domnitor al Tarii Românesti, Constantin Brâncoveanu, s-a nascut la anul 1654 din parinti de seama, dupa tata fiind din neamul domnitorului Matei Basarab (1632-1654), iar dupa mama fiind nepot de sora al domnitorului Serban Cantacuzino (1678-1688), în timpul caruia, la anul 1688, s-a tiparit pentru întâia oara, în întregime, Sfânta Scriptura în limba româna.

(16) Sfântul Cuvios Iosif de la Varatic;

Cuviosul Iosif s-a nascut în jurul anului 1750, în satul Valea Jidanului din Transilvania, dintr-o familie de oameni binecredinciosi. Venind în Moldova împreuna cu familia sa va intra în monahism înca din tinerete alegând sa devina ucenic al Cuviosului Paisie Velicicovschi, pe când se afla la Manastirea Dragomirna. Când Sfântul Paisie s-a mutat cu obstea la Manastirile Secu si Neamt, a venit si Cuviosul Iosif, care, la recomandarea staretului, a fost calugarit si hirotonit ieromonah. Cuviosul Parinte Iosif de la Varatec a fost trecut în rândul Sfintilor de catre Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în sedinta de lucru din 5-7 martie 2008, iar proclamarea canonizarii a avut loc în data de 5 iunie, la Manastirea Neamt.

(21) Sfântul Mucenic Donat diaconul, Romul preotul, Silvan diaconul si Venust;

Acesti au suferit moarte martirica în timpul împaratului Diocletian. Persecutiile sângeroase împotriva crestinilor au fost pornite de catre împaratii romani, care considerau crestinismul ca un pericol pentru însasi existenta statului roman pagân de atunci. Tuturor li s-a taiat capul cu sabia în ziua de 21 august, anul 304, pentru ca au marturisit ca sunt crestini si au refuzat sa aduca jertfe zeilor pagâni.

(23) Sfântul Mucenic Lup;

Sfântul Mucenic Lup (sau Lupus) a trait în smerenie la sfârsitul veacului al III-lea si începutul celui de-al IV-lea, în cetatea Novae, de lânga Dunarea de Jos, unde a dus o viata apasatoare de sclav. Localitatea Novae era asezata în provincia Moesia Inferior, unde este astazi orasul Svistov, în Bulgaria, pe malul drept al Dunarii, în dreptul localitatii Zimnicea.

(30) Sf. Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei

Sfântul Ierarh Varlaam s-a nascut în jurul anului 1590 într-o familie de razesi din tinutul Neamtului. Numele sau de botez a fost Vasile. Din tinerete si-a îndreptat pasii spre Schitul Zosim de pe valea pârâului Secu, unde a învatat limbile slavona si greaca. Pe acest loc, vornicul Nestor Ureche si sotia sa, Mitrofana, au ctitorit în anul 1602 Manastirea Secu, în care era si o scoala. Tânarul Vasile Motoc a intrat în obstea noii manastiri, unde a fost calugarit cu numele de Varlaam.

Pentru râvna sa întru apararea dreptei credinte, pentru vietuirea sa sfânta si pentru lumina duhovniceasca pe care a daruit-o poporului român dreptcredincios, la propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, în data de 12 februarie 2007, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a înscris în rândul Sfintilor din calendar pe învatatul mitropolit Varlaam al Moldovei, cu zi de pomenire la 30 august. Moastele sale se gasesc acum asezate în racla, în biserica Manastirii Secu.

(30) Ioan de la Râsca si Secu, Episcopul Romanului


Cuviosul Ioan de la Râsca si Secu, Episcopul Romanului, cinstit la 30 august în Biserica Ortodoxa Româna, s-a nascut în tinutul Putnei (judetul Vrancea de astazi) în familia razesilor Gheorghe si Anastasia, ruda cu Sfântul Varlaam, viitorul Mitropolit al Moldovei. Acesta a fost canonizat în sedinta Sfântului Sinod din 5-7 martie 2008, cu zi de praznuire la 30 august.

Septembrie:

(1) Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul;

Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul s-a nascut în Scythia Minor, Dobrogea de astazi, în jurul anului 465. A intrat într-o manastire dobrogeana înca din copilarie, dar datorita formatiei sale duhovnicesti si teologice deosebite, a fost chemat la Roma de Papa Ghelasie (492-496). Aici a fost închinoviat la Manastirea „Sfânta Anastasia”, ctitoria Sfântului Împarat Constantin cel Mare. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în sedinta din 8 iulie 2008 l-a trecut în rândul Sfintilor cu data de praznuire 1 septembrie. Cea mai importanta realizarea a Sfântului Dionisie Exiguul este datarea cronologiei crestine începând cu Nasterea Domnului si Mântuitorului Iisus Hristos.

(3) Sfintii Cuviosi Neofit si Meletie de la Manastirea Stânisoara;

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române reunit joi, 25 februarie 2016, în sedinta de lucru la Resedinta Patriarhala a hotarât canonizarea Sfintilor Cuviosi Neofit si Meletie, de la Manastirea Stânisoara, având ca zi de praznuire data de 3 septembrie.

În muntii din preajma Manastirii Cozia, aflata pe valea Oltului, s-au nevoit multi sihastri iubitori de Dumnezeu, atât înainte de zidirea sfântului locas de catre fericitul întru pomenire domnitor Mircea cel Batrân (cel Mare) al Tarii Românesti, cât si dupa aceea. Dintre ei cunoastem cu numele pe Cuviosii Neofit si Meletie. Ei au sihastrit mai sus, în Muntele numit Salbaticul, iar ucenicii lor au întemeiat Schitul Stânisoara.

(7) Sfintii Cuviosi Simeon si Amfilohie de la Pângarati;

Sfântul Cuvios Simeon s-a nascut la începutul secolului al XV-lea într-un sat din apropierea orasului Piatra Neamt, în timpul evlaviosului domnitor Alexandru cel Bun (1400-1432). Sfântul Cuvios Parinte Amfilohie de la Pângarati s-a nascut în anul 1487, în Tara de Sus a Moldovei.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a canonizat pe Cuviosii Simeon si Amfilohie la data de 7 martie 2008, rânduindu-le ca zi de pomenire 7 septembrie.

(9) Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona; Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlau;

Cuviosul Onufrie, cel mai mare sihastru al tinuturilor botosanene, s-a nascut în jurul anului 1700, în Rusia, într-o familie nobila, ajungând sa fie guvernator al unui tinut. Dorind viata pustniceasca si aprinzându-se cu dumnezeiasca râvna, a lasat familia, cinstea rangului si patria sa, în jurul anului 1749, venind în tinuturile Moldovei. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfintilor în anul 2005.

Sfântul Cuvios Chiriac s-a nascut la începutul secolului al XVII-lea într-o familie de credinciosi din satul Mesteacan, din tinutul Neamtului. A fost trecut în rândul Sfintilor de catre Biserica Ortodoxa Româna în anul 2008, având zi de pomenire la 9 septembrie.

(13) Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop;


Cuviosul Ioan s-a nascut spre sfârsitul veacului al XV-lea, în satul Silvasul de Sus, din apropierea oraselor Hateg si Hunedoara. El îsi însotea parintii la lucrul câmpului unde, treptat, a început sa înteleaga, din contemplarea naturii, întelepciunea si atotputernicia Ziditorului tuturor. Credinta i-a sporit prin învataturile primite de la parintii sai dreptcredinciosi si prin rugaciunile facute în biserica satului, dar si în singuratate.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ziua de 19 iunie 1992 a trecut în rândul Sfintilor din calendar pe Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop, având zi de praznuire data de 13 septembrie a fiecarui an.

Sf. Mc. din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian si Valerian;

(15) Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos, Mitropolitul Banatului;

Acest ierarh sfânt si purtator de Dumnezeu, Iosif cel Nou de la Partos, s-a nascut pe la anul 1568, în orasul Raguza din Dalmatia, într-o familie de crestini vlahi. Din botez se numea Iacob. Ramânând orfan de tata, mama sa i-a dat o crestere aleasa, iar la vârsta de 12 ani a fost trimis la Ohrida sa învete carte. Când avea 15 ani, tânarul Iacob este chemat de Hristos la sfânta nevointa calugareasca, în Manastirea Maicii Domnului, din Ohrida.

În anul 1653, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou s-a retras la Manastirea Partos. Aici, mai traind înca trei ani, în toamna anului 1656 si-a dat sufletul în mâinile Marelui Arhiereu Iisus Hristos, fiind în vârsta de peste 85 de ani. Biserica Ortodoxa Româna l-a canonizat în anul 1956 si se face pomenirea lui la 15 septembrie.

(15) Sfântul Mare Mucenic Nichita Romanul

Sfântul Mare Mucenic Nichita numit si „Gotul” sau „Romanul“ s-a nascut si a crescut în Dacia, la nordul Dunarii, tara pe care atunci, în veacul al IV-lea, o stapâneau gotii. Sfântul Nichita era urmasul unor crestini luati robi din Imperiul roman de catre goti. El a fost botezat de Fericitul Teofil, episcopul Gotiei, care a participat la întâiul Sinod din Niceea, din anul 325, întarind dogmele sfintei credinte ortodoxe.

(22) Sfântul Sfintit Mucenic Teodosie de la Manastirea Brazi;

Sfântul Ierarh Teodosie s-a nascut în tinutul Vrancei, în prima jumatate a veacului al XVII-lea si, iubind din tinerete viata calugareasca, s-a lepadat de lume si a primit sfântul chip îngeresc la Schitul Brazi.

viata Sfintitului Mucenic Teodosie, râvna lui pentru ridicarea de sfinte locasuri si pentru cinstirea celor sfinte, smerenia sa adânca, dragostea pentru buna rânduiala si chivernisire a obstilor monahale, grija parinteasca fata de pastoritii sai, rabdarea tuturor suferintelor si prigonirilor nedrepte la care a fost supus, precum si lucrarea lui, încununata de jertfa martirica, au facut ca sa fie întotdeauna cinstit cu evlavie de dreptslavitorii crestini, fiind canonizat de catre Biserica Ortodoxa Româna în anul 2003, cu data de praznuire în 22 septembrie.

(26) Sfântul Voievod Neagoe Basarab;


Fericitul Voievod Neagoe Basarab a fost vlastar domnesc, nascut într-o familie evlavioasa. Tatal sau era din neamul Basarabilor, iar mama sa, tematoare de Dumnezeu, era din familia Craiovestilor.

Sfântul Neagoe a ramas în amintirea poporului român si a traditiei ortodoxe prin scrierea sa, intitulata Învataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie. Ea este un ,,testament duhovnicesc, pedagogic, filosofic si enciclopedic” si, în acelasi timp, o adevarata culegere de sfaturi crestine, scripturistice si patristice.

(27) Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Tarii românesti.

Acest ales al lui Dumnezeu s-a nascut în Iviria (Georgia de astazi) pe la anii 1650, din parinti dreptcredinciosi, Ioan si Maria, primind numele de botez Andrei.

În anul 1992, mitropolitul Antim Ivireanul sa fie trecut în calendar, ca Sfânt Ierarh si Sfintit Mucenic, rânduindu-se ca zi de pomenire 27 septembrie. Canonizarea acestui mare ierarh a fost stabilita de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în sedinta sa din data de 19-20 iunie 1992. Proclamarea solemna s-a facut la data de 27 septembrie 1992, ziua praznuirii sale.

Octombrie:

(1)Sfintii Cuviosi Iosif si Chiriac de la Bisericani;

Sfânt Cuvios Iosif de la Bisericani s-a nascut în secolul al XV-lea în Tinutul Neamt. A intrat în obstea Manastirii Bistrita. S-a retras într-o pestera din pustia de pe Valea Iordanului, întemeind prima manastire româneasca cunoscuta în tara Sfânta.

Sfântul Cuvios Chiriac de la Bisericani a trait în secolul al XVII-lea, fiind originar de pe Valea Bistritei. A intrat de tânar în obstea Manastirii Bisericani si a petrecut 60 de ani din viata în aspre nevointe într-o pestera greu accesibila din apropierea chinoviei sale.

(5) Sfintii Cuviosi Daniil si Misail de la Manastirea Turnu;

Sfintii Cuviosi pustnici Daniil si Misail s-au nascut în a doua jumatate a veacului al XVI-lea în partile Olteniei. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române reunit joi, 25 februarie 2016, în sedinta de lucru la Resedinta Patriarhala a hotarât canonizarea Sfintilor Cuviosi Daniil si Misail de la Manastirea Turnu, având ca zi de praznuire data de 5 octombrie.

(14)Sfânta Cuvioasa Parascheva;

Sfânta Cuvioasa Parascheva s-a nascut în satul Epivata din Tracia, nu departe de Constantinopol, si a trait în prima jumatate a veacului al XI-lea.

Sfintele moaste au fost daruite Moldovei de patriarhul Constantinopolului Partenie I (1639-1644), ca recunostinta pentru darnicia domnitorului Vasile Lupu, care platise toate datoriile Patriarhiei ecumenice. Astazi, moastele Sfintei Parascheva se afla în Catedrala mitropolitana din Iasi.

(21) Sfintii Cuviosi Marturisitori: Visarion, Sofronie si Sfântul Mucenic Oprea; Sfintii preoti Marturisitori: Ioan de la Gales si Moise Macinic din Sibiel;
Pentru marturia lor ortodoxa si moartea lor martirica, acesti cinci Marturisitori din Ardeal sunt cinstiti ca Sfinti de catre obstea credinciosilor de pretutindeni si mai cu seama de cei din mijlocul carora s-au ridicat, fiind pomeniti de Biserica Ortodoxa Româna în data de 21 octombrie.

(27) Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor;

Sfântul Cuvios Parinte Dimitrie cel Nou a trait pe vremea binecredinciosilor împarati româno-bulgari (secolele XII-XIV), într-un sat mic numit Basarabov sau Basarabi, asezat pe apa Lomului. S-a nascut din parinti saraci, dar buni crestini dreptmaritori. Sfântul Dimitrie cel Nou este ocrotitorul Bucurestilor. Din 1774, de când sfintele sale moaste strajuiesc cetatea lui Bucur de pe Dealul Patriarhiei, pelerini de pretutindeni, nu doar din tara noastra, vin si i se închina. Daca în timpul unei zile obisnuite trec prin fata raclei câteva sute de persoane, în pelerinajul organizat cu ocazia praznuirii sale, sfintele sale moastele îi sunt venerate de mai mult de jumatate de milion de pelerini. Sfântul Cuvios Dimitrie a fost proclamat oficial Ocrotitorul orasului Bucuresti de catre mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793), iar din anul 1955, datorita patriarhului Justinian Marina, cultul sau a fost generalizat în toata tara.

(28) Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Tarii Românesti.

Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Tarii Românesti – S-a nascut la sfârsitul veacului al XIII-lea.

Sfântul Iachint a fost unul dintre cei mai straluciti mitropoliti care a sfârsit sirul ierarhilor ce au pastorit de-a lungul veacurilor crestine la Vicina, în Dobrogea. În aceasta parte de tara, locuita de stramosii nostri geto-daci, s-a pastrat credinta adevarata în Mântuitorul Hristos si s-a trait dupa cuvântul Evangheliei propovaduit aici de Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat. În vremea pastoririi la Vicina, Sfântul Iachint a purtat grija de eparhia sa, de preoti, de credinciosi si de monahi, dar s-a luptat cu mari încercari din pricina navalirii tatarilor, apoi si a genovezilor asupra acestor locuri. Sfântul Iachint a fost chemat în mai multe rânduri si în Tara Româneasca, pentru binecuvântarea credinciosilor crestini ortodocsi de pe aceste plaiuri.

Noiembrie:

(9) Sfintii Mucenici Claudiu, Castor, Sempronian si Nicostrat;

(12) Sfintii Martiri si Marturisitori Nasaudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra si Vasile din Telciu;

Sfintii Martiri si Marturisitori Nasaudeni, Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra si Vasile din Telciu, fac parte din grupa martirilor marturisitori pentru credinta stramoseasca în Transilvania, în perioada când aceasta se afla sub stapânire habsburgica.

Canonizarea Sfintilor Martiri si Marturisitori Nasaudeni a fost aprobata de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în data de 22-24 octombrie 2007, cu ziua de pomenire la 12 noiembrie.

(15) Sfântul Cuvios Paisie de la Neamt;

Cuviosul si de Dumnezeu purtatorul Parintele nostru Paisie de la Neamt s-a nascut în orasul Poltava din Ucraina în anul 1722, la 21 decembrie, într-o binecuvântata familie preoteasca, fiind al unsprezecelea copil din cei doisprezece frati. Tatal sau se numea Ioan si era protoiereu al Poltavei, iar mama sa se chema Irina. Din botez s-a numit Petru.

Fiind cinstit ca sfânt, înca din viata, ucenicii sai i-au savârsit slujba de pomenire, rânduindu-i ca zi anuala de praznuire 15 noiembrie. În ultimele decenii ale secolului al XVIII-lea, precum si în secolul al XIX-lea, ucenicii lui români au raspândit isihasmul în Tarile Române, iar cei slavi în peste 100 de manastiri din Rusia si Ucraina.

(20) Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul;


Sfântul Grigorie Decapolitul se numara în rândul iubitorilor de Hristos care au marturisit credinta cea adevarata în secolele VIII-IX. Întreaga viata a închinat-o lui Dumnezeu, luptând împotriva celor care defaimau sfintele icoane. A trecut la cele ve?nice la 20 noiembrie 842, sfintele sale moaste gasindu-se astazi spre închinare în manastirea vâlceana Bistrita, unde au fost aduse de Banul Barbu I Craiovescu.

Sfântul Mucenic Dasie;

A fost soldat crestin straromân în Legiunea XI Claudia a armatei romane, cantonat în orasul Axiopolis (lânga Cernavoda), pe malul drept al Dunarii. Numele Dasius este de origine geto-dacica si înseamna „miel”. A suferit moarte martirica în timpul împaratului roman Diocletian (284-305).

(23) Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii;

Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii s-a nascut în anul 1628 la Ianina, în Muntii Pindului. A crescut în dreapta credinta, mergând de mic la sfânta biserica. La vârsta de 20 de ani, îndeletnicindu-se cu negotul, a venit în Tara Româneasca si s-a stabilit la Râmnicu Vâlcea, unde si-a întemeiat familie, iar pe fiul sau, Mihail, l-a încredintat slujirii preotesti. Sfântul Antonie a trait pe vremea binecredinciosului voievod Matei Basarab si a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. La vârsta de 64 de ani s-a retras la Manastirea Saracinesti.

(30) Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României;

Sfântul Apostol Andrei este sarbatorit duminica, 30 noiembrie, în Biserica Ortodoxa. La noi în tara, Sfântul Andrei se bucura de o cinstire deosebita, fiind considerat Apostolul românilor sau crestinatorul poporului român, motiv pentru care numeroase biserici de mir si manastiri l-au luat ca ocrotitor si îl praznuiesc în fiecare an, organizând ample evenimente religioase si culturale.

(30) Sfântul Ierarh Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei.


Sfântul Ierarh Andrei s-a nascut din parinti tematori de Dumnezeu, ai caror stramosi erau „vlahi” sau „aromâni”, vietuitori în Balcani, care, din cauza stapânirii turcesti, în veacul al XVIII-lea, s-au refugiat în câteva tari crestine, din Imperiul Austriac.

Mitropolitul Andrei a fost un adevarat „ctitor” al învatamântului si culturii românesti din Ardeal. El a reorganizat vechea scoala teologica de la Sibiu ca un Institut teologic-pedagogic, cu doua „sectiuni”, în care se pregateau viitorii preoti, dar si înva?atorii celor aproximativ 800 de ?coli primare din Ardeal, îndrumate de Biserica (mai mult de jumatate fiind înfiin?ate în timpul lui). Tot el a întemeiat Gimnaziul cu opt clase din Brasov (actualul Colegiu „Andrei Saguna”), un Gimnaziu la Brad, în judetul Hunedoara, o scoala „reala-comerciala” în Brasov, a initiat cursuri pentru nestiutorii de carte în fiecare parohie.

Decembrie:

(3) Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica;

Sfântul s-a nascut în anul 1730, într-o familie de binecredinciosi ardeleni din Sali?tea Sibiului. La 21 octombrie 2005, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarât canonizarea cuviosului stare? Gheorghe, iar proclamarea canonizarii a avut loc la Manastirea Cernica la 3 decembrie 2005.

(5) Sfânta Mucenisa Filofteia de la Curtea de Arges;


Marturiile documentare arata ca Sfânta Filoteia s-a nascut în jurul anului 1206, într-o suburbie din Cetatea Târnovo, în sudul Dunarii, din parinti crestini, care se ocupau cu munca la câmp. Numele sau – Filoteea – alcatuit din doua cuvinte grecesti: „fileo” – a iubi, si „Teos”, care înseamna Dumnezeu, deci „iubitoare de Dumnezeu”, îi fusese dat de episcopul locului, care o si botezase la începutul anului 1207, în Biserica „Sfântul Nicolae” din Târnovo.

(13) Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei;


În sedinta Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 2005 s-a hotarât canonizarea unui mare ierarh moldovean secolul al XVII-lea: Mitropolitul Dosoftei. Acesta s-a nascut în anul 1624, în Suceava, pe atunci capitala Tarii Moldovei, în familia unor crestini de neam român, Leonte (Leontari) Barila si Maria-Misira, numindu-se din botez Dimitrie.

Patimind încercari si multe necazuri în aceasta viata, Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, ramâne peste veacuri un teolog al întregii Ortodoxii, ierarh cu viata sfânta si neîntrecut învatator al dreptei credinte în limba poporului sau. Luminat de harul Duhului Sfânt, el a slujit cu dragoste Biserica Mântuitorului Hristos, cu smerenie si fapte minunate. A fost canonizat de catre Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în sedinta din 5-6 iulie 2005.

(18) Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul;


Cuviosul Daniil s-a nascut într-un sat nu departe de Radauti, din parinti binecredinciosi, primind la botez numele de Dimitrie. Iubind cele duhovnicesti, a parasit înca de la vârsta de 16 ani casa parinteasca si a intrat în obstea manastirii din Radauti închinata Sfântului Nicolae, nevoindu-se si sporind în credinta si în fapte bune, în rugaciune si în privegheri de toata noaptea. Se îndeletnicea zilnic cu citirea cartilor Sfintilor parinti si a cartilor de slujba, aratând ascultare si smerenie în toate cele încredintate lui de staretul acestei obsti. Ca rasplata a nevointelor sale a primit chipul îngeresc, cu numele de David, însa râvna pentru nevointele duhovnicesti mai aspre l-a îndrumat catre mânastirea Sfântului Leontie de la Radauti, aproape de satul Laura de astazi.

(22) Sfântul Ierarh Petru Movila, Mitropolitul Kievului;

Marele ierarh s-a nascut în ziua de 21 decembrie 1596, la Suceava, fiind fiul unei mari familii boieresti a Movilestilor care a dat mai multi domnitori Moldovei si Munteniei. Era vlastarul marelui hatman Simeon Movila – mai târziu domn în Muntenia si în Moldova – si al doamnei Margareta. Parintii sai i-au dat la botez numele de Petru, pentru a se pastra vie memoria strabunicului sau Petru Rares.

(26) Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana;


Originar din sudul Dunarii, din micu?a localitate Prilep, nu departe de Manastirea Decani, Sfântul Nicodim s-a nascut în anul 1320 din parinti binecredinciosi si tematori de Dumnezeu, din neamul cneazului Lazar, împaratul slavilor. Perioada copilariei i-a fost marcata de construirea bisericii Manastirii Visoki Decani, ctitoria cneazului Stefan Du?an. Cu toate ca ar fi putut avea o viata lipsita de griji, a ales ‘calea cea strâmta si cu chinuri’ a calugariei. Pe când avea doar 15 ani, cu ocazia vizitei unor calugari atoniti la Prilep pentru sfintirea bisericii Manastirii Decani (1335), tânarul Nicodim s-a hotarât sa-si aleaga ireversibil destinul.

Sfetnic apropiat al domnitorului Mircea cel Batrân, Cuviosul Nicodim de la Tismana este promotorul rugaciunii isihaste pe aceste meleaguri. Rolul sau a fost providential pentru consolidarea credintei ortodoxe în fata ofensivei romano-catolice. Cu toate ca este unul din cei mai mari ctitori de lacasuri sfinte din tara noastra, Sfântul Nicodim a ramas emblematic pentru viata Manastirii Tismana care-l praznuie?te în fiecare an la data de 26 decembrie.

(31) Sfântul Mucenic Hermes.

Propusi spre canonizare:

  1. Pictorul Pârvu Mutu

Anuntul canonizarii Pictorului Pârvu Mutu de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost facut în 22 mai 2017 de Patriarhul României în cadrul Congresului International de Teologie care se desfasoara zilele acestea la Palatul Patriarhiei din Bucuresti.

Pictorul Pârvu Mutu, reprezentant de seama al stilului brâncovenesc, a trait în perioada 1657-1735, fiind nascut în Câmpulung Muscel. Spre sfârsitul vie?ii a fost tuns în monahism, primind numele de Pafnutie.

  1. Mitropolitul Iosif Naniescu si nevoitorul Gheorghe Lazar

Mitropolitul Iosif Naniescu si nevoitorul Gheorghe Lazar  au fost propusi spre canonizare în cadrul sedintei Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei desfasurat ieri la Iasi.

Conform comunicatului emis, Mitropolitul Iosif Naniescu a fost propus spre canonizare sub denumirea de Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, cu data de praznuire 26 ianuarie, iar  nevoitorul Gheorghe Lazar sub denumirea de Sfântul Gheorghe Pelerinul, cu data de praznuire 17 august.

 

 
© Biserica Ortodoxă Română
SFINŢI ROMÂNI
Untitled Document
Noutăţi

Sfinţi Români
Învăţătura de credinţă
Click aici pentru Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă
Sfânta scriptură sau Biblia
Click aici pentru a putea citi Biblia online