Între 1982 până în 2006 a publicat peste 17 de volume de predici, cuvântări şi meditaţii, cu titlul general Pe treptele slujirii creştine şi un volum cu titlul Slujind Altarul străbun, care cuprind peste 7000 de pagini, cu aproximativ 1500 titluri
Pe Treptele Slujirii Creştine, volumul XVIII - Cuprins
Pe Treptele Slujirii Creştine, volumul XVII - Cuprins
Pe Treptele Slujirii Creştine, volumul XVI - Cuprins
A iniţiat o bogată şi fructuoasă activitate culturală şi ştiinţifică, promovând permanent acţiuni care au contribuit la creşterea prestigiului Bisericii. În timpul acestei perioade, schimbul de reviste şi cărţi de specialitate cu cele similare din străinătate a sporit, organizându-se, totodată, Simpozioane şi Colocvii cu teme de actualitate şi de interes pentru viaţa Bisericii.
UMBLAŢI NEÎNCETAT ÎN ADEVĂR
Editura Arhiepiscopiei Bucureştilor, 2004
A reorganizat şi promovat activitatea editorială bisericească. A publicat multe articole, predici, cuvântări şi studii care sunt cunoscute atât în ţară cât şi în străinătate.
Au fost retipărite, cu text diortosit, şi prefaţate de către Prea Fericirea Sa toate cărţile de slujbă, precum şi majoritatea manualelor de studiu pentru învăţământul teologic seminarial şi universitar.
A publicat monografiile:
- "Mitropolitul Iacob Putneanul", cu o ediţie în limba engleză,
- "Sfântul Vasile cel Mare în evlavia credincioşilor ortodocşi români"
- "Mitropolitul Dosoftei, ctitor al limbajului liturgic românesc"
A editat în transliterare:
- "Dumnezeiască Liturghie" a Mitropolitului Dosoftei (1679), Iaşi, 1980.
- A tipărit ediţia jubiliară din 1988 a "Bibliei de la Bucureşti" (1688), şi s-a îngrijit de tipărirea Bibliei, ediţie jubiliară a Sfântului Sinod (2002), redactată şi adnotată de I.P.S. Bartolomeu Anania.
A scris prefaţa multor cărţi şi monografii ale unor mănăstiri şi biserici din cadrul Patriarhiei Române.
Aspect din timpul lucrărilor festive ale Academiei Române dedicate lansării noii ediţii a Bibliei
(Academia Română, 2003)